субота, 20. септембар 2014.

Краљевачким резервистима досуђене ратне дневнице

По тужби петорице резервиста из Краљева суд је донео пресуду којом се држава Србија обавезује да им исплати заостале ратне дневнице за учешће у рату на КиМ ’99.

Сретен Лазовић, председник Удружења учесника у рату од 1991. до 1999. године из Краљева, рекао је на конференцији за новинаре да ова пресуда није победа, али је свакако морална сатисфакција, доказ да су њихови захтеви оправдани и да је правда спора, али достижна.

- Упркос вештачењу из 2008. године којим је доказано да су резервисти који су тужили државу оштећени за дневнице прописане законом, све до ове пресуде ратни ветерани из Рашког округа били су практично дискриминисани – каже Лазовић.

Краљевачки резервисти очекују да ће се Министарство одбране жалити на ову пресуду, али и наглашавају да никада нису захтевали новац од државе за то што су испунили своју патриотску дужност и бранили своју отаџбину, већ да су само тражили да за све борце важе иста правила.

Са територије Краљева, у рату на Косову 1999. године учествовало је више од 4.000 резервиста. Исплату дневница од државе потражује око 47.000 резервиста тадашње Треће армије, којој су припадали и Краљевчани.

Шумадија-прес

"Дан Ветерана  - Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар