недеља, 7. септембар 2014.

Откривена спомен-чесма Милици Ракић


spommilicirakic1Батајница,06.09.2014.- На иницијативу удружења грађана „Покрет за развој Батајнице”  којој се придружила „Асоцијација војних ветерана Србије“ изграђена је спомен-чесма на којој је бронзани лик трогодишње Милице, убијене од НАТО агресора 1999. у својој кући у Батајници. Изградњу је помогла и скупштина станара зграде насеља „Економија један“, општина Земун, а идејни пројекат урадио је професор др Михајло Самарџић. Спомен-чесма је nikola govorсвечано откривена данас у 17 часова, а осим иницијатора њеног подизања и представника локалне самоуправе, учествовали су и песник Добрица Ерић, глумица Ивана Жигон, представници удружења „Романов“ и „Патриотски фронт“ Јован Иванов и Никола Симијановић, малишани из батајничких основних школа и бројни грађани.
Тако се Миличин лик нашао у хладу танких бреза, под једним дрветом јабуке, у насељу „Економија један“.

dobricaericПод бронзаним рељефом исклесани су стихови: „Чико, ја
тебе гледам с неба| И видим те на црној птици| Ја сам онај мамин цвет-беба| који си убрао у Батајници.| И да ти кажем само још ово| Па иди и заборави ме| Мама ће да ме роди поново| И даће ми још лепше име.”
Написао их је песник Добрица Ерић, који је Милици Ракић посветио још шест песама у којима на сличан начин опева невиност њеног страдања.
Захваљујући академском сликару и вајару мр Ненаду Војичићу, чесма је добила коначни лик јер је он израдио Миличин рељеф.
– Радио сам свакодневно два месеца. Урађена су два spommilicirрељефа, један је постављен на спомен-чесму, а други ћу поклонити Миличиним родитељима. Радећи, стално сам носио у себи оптерећење да ли ће лик испасти како треба, али ме водила и мисао да би Милица, да је жива, данас имала 18 година, не знамо да ли би можда била нова Ана Ивановић или врсна математичарка, она никада није добила шансу, и то не сме да се заборави – речи су вајара Војичића.     

jovanivanovmilicarakicМаленој Милици Ракић су у Батајници посвећени парк код сеоске цркве, спортски центар и улица. Општина Земун има хуманитарни фонд, који носи њено име. У требињском манастиру Тврдош стоји позлаћена икона, специјално урађена поводом канонизације Милице Ракић за свеца СПЦ. Како би одржали обећање дато оцу мале Милице, у „Асоцијацији војних ветерана“ напомињу да су покренули поступак у Заводу за заштиту споменика културе да би спомен-чесму заштитили. Повод је неразумна одлука власти да уклони ( након само 8 месеци) раније подигнуту бисту у Ташмајданском парку у Београду.
Милица Ракић– Према подацима професора др Живојина Алексића са Правног факултета, у НАТО бомбардовању страдало је 81 дете. Они су погинули у Нишу, Врању, Владичином Хану, Новом Пазару, Варварину, Раљи, Батајници, Мердару, Сурдулици, Грделичкој клисури и Мурину.
Спомен обележја не постоје, осим оних које су родитељи подигли, па ће „Асоцијација војних ветерана“ настојати да се у свим местима где су страдала деца направе спомен-обележја посвећена овим невиним жртвама, заједно са локалним удружењима или локалним самоуправама.


Патриотски фронт
"Дан Ветерана - Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар