среда, 24. септембар 2014.

Споменик Војводи Недељку Видаковићу краси центар Требиња

Команданту Бобанске чете Војске Републике Српске, Војводи Недељку Видаковићу, који је погинуо 27. септембра 1994. године на Борачком језеру код Коњица, данас је постављена статуа у Српској улици у центру Требиња.

Према речима Бобанаца, који су и иницијатори изградње спомен - обележја Војводи Видаковићу, споменик, за 10 одсто увећан у односу на природну величину Видаковића, урадила је београдска ливница "Браћа Јеремић", за шта је издвојено око 20. 000 КМ.

Куриозитет целог пројекта је тај што је постамент - камен на којој стоји статуа и на којој је постављена плоча са Војводиним именом, донет из Рапти, родног села бобанског команданта. Све се радило у циљу да се легендарном команданту, Бобанцима и Бобанима одужи на начин како то и заслужују.

Изградњу споменика помогли су многобројни Бобанци, ратни саборци покојног Војводе, предузећа и установе, као и град Требиње.

У оквиру комплекса у потпуности ће бити урађен простор од Каменог моста до "Слатке куће".

Биста висока око 2. метра биће свечано откривена у суботу, на двадесетогодишњицу од погибије Војводе.

У 10. 15 часова предвиђен је парастос у Саборном храму, а у 11. 00 сати свечано откривање споменика.

Бобанска чета, чији је командант био Недељко Видаковић, формирана је у селу Шћеница на Тројичиндан 1992. године, као интервентна јединица Требињске бригаде.

Једна је од најзаслужнијих јединица у одбрани Требиња од хрватске агресије у одбрамбено - отаџбинском рату деведесетих година, а бројила је 120. бораца. Крај рата нису дочекала 23. храбра припадника ове чете.

Важно је напоменути да је славна Бобанска чета одиграла значајну улогу и у одбрани стратешких важних висова, који су, касније су писали хрватски генерали, били прекретница за освајање Требиња.





















Требиње.ливе

"Дан Ветерана - Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар