понедељак, 10. фебруар 2014.

Помен пуковнику Јовићу – ЈОВИЋЕВИ ДАНИ

У Угљевику је 9.фебруара почело одржавање традиционалне меморијално-културне манифестације „Јовићеви дани 2014“ организоване поводом обиљежавања 21. годишњице од погибије пуковника Милана Јовића, команданта 1.мајевичке бригаде Војске Републике Српске.

Манифестацију су организовале Општина Угљевик и Општинска борачка организација у сарадњи са мјесном заједницом и мјесном борачком организацијом Доња Трнова.
Поштоваоци лика и ђела пуковника Јовића окупили су се у Дому културе Доња Трнова, његовом родном мјесту, гђе је служен помен парастос палим борцима отаџбинског рата ове мјесне заједнице. Након парастоса, на мјесном гробљу „Гај“, паљењем свијећа и полагањем вијенаца присутни су одали почаст пуковнику Милану Јовићу.

Предсјеник Борачке организације општине Угљевик Јован Маринковић истакао је да жртва оних који су дали живот за стварање Републике Српске не смије бити заборављена.

„Борачка организација настоји да се овакав јунак као што је Милан Јовић, који је у отаџбинском рату дао велики допринос не заборави. Сигурно је да његово име припада сазвежђу Степе Степановића, Живојина Мишића и његов начин командовања је био као и славних Ђенерала. У борби је дао свој живот да би непријатеље склонио и очувао српски живаљ“-рекао је Маринковић

Начелник општине Угљевик Василије Перић подсјетио је да Општина, заједно са општинском и мјесном Борачком организацијом у Доњој Трнови већ годинама организује овај меморијални скуп.
„Молитвом и паљењем свијећа, присјећамо се хероја протеклог рата Пуковника Милана Јовића. Присјећајући се њега ми се присјећамо и свих оних који су дали своје животе у протеклом отаџбинском рату да би српски народ опстао на овим просторима. Наша дужност и обавеза је да се посветимо идеалима за које је Пуковник Јовић и многи други дали своје животе“-рекао је Перић.

У оквиру вишедневне манифестације ,,Јовићеви дани 2014.“, биће одржана спортска надметања као и такмичења у литерарним и ликовним радовима. Награде ће бити уручене најбољима на завршној Свечаној академији у неђељу, 23. фебруара у Дому културе у родној Доњој Трнови.

Пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи, гдје је предводећи своје борце пао покошен рафалом надомак муслиманског упоришта Теочак.

Поводом Видовдана, крсне славе ВРС, 28. јуна 1993. године пуковник Милан Јовић је постхумно одликован Орденом Немањића.

Угљевик - онлине

"Дан Ветерана - Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар