недеља, 12. јануар 2014.

ПРОТЕСТ ВЕТЕРАНА: Борци гладују због дневница

У Ваљеву десетак ветерана из ратова 90-их којима држава још дугује штрајкује глађу. Траже исплату заосталих накнада и закон који ће регулисати њихова права.

   Vođe udruženja zajednički štrajkuju u Valjevu
Вође удружења заједнички штрајкују у Ваљеву

ЧЛАНОВИ најужег руководства Савезног удружења бораца Србије, њих десетак, у петак су отпочели штрајк глађу у спомен-соби Удружења у Ваљеву који, истичу, неће прекидати док држава не испуни захтеве. Они траже исплату ратних дневница, закон који ће регулисати права бораца и ратних војних инвалида.

У спомен-соби посвећеној погинулим резервистима из Ваљева и околине у ратовима од 1991. до 1999, у штрајк глађу ступили су чланови Извршног одбора Удружења из Крушевца, Ивањице, Лесковца, Власотница, Врњачке Бање, Краљева, Чачка...

- Дуго смо најављивали штрајк глађу, али држава није реаговала, а статус бораца, ратних војних инвалида и њихових породица је све гори - каже Љубомир Брадић, вођа ваљевских резервиста, генерални секретар Удружења. - Више не можемо да трпимо да се ратне дневнице исплаћују преко суда, што деца погинулих бораца нигде не могу да се запосле, што смо у изузетно тешкој материјалној ситуацији. Штрајковаћемо док наши захтеви не буду испуњени или до смрти.

Брадић истиче да борци више не могу да чекају пресуду Међународног суда у Стразбуру о обавези државе да исплати ратне дневнице. Поготово, јер је, истиче, Уставни суд Србије усвојио уставну жалбу бораца у вези са ратним дневницама.

- Ово је четврти пут како штрајкујем за права бораца, али сада ћемо ићи до краја - упозорава Владан Милошевић из Крушевца. - Ово је последња опомена држави. У Расинском округу у последњих годину и по умрло је 130 бораца, углавном због болести и немаштине.


ОБЕСПРАВЉЕНИ

БОРЦИ су обесправљени, сиромашни, болесни, нико на њих не обраћа пажњу - каже Небојша Миленковић из Власотинца који је дошао у Ваљево. - Догорело је до ноката, слушамо само обећања, а нико ништа не предузима.

Новости

Нема коментара:

Постави коментар