недеља, 12. јануар 2014.

Владика Милутин у посети борцима који штрајкују глађу


11.01.2014
Подршка злата вредна

Трећег дана штрајка глађу, представнике Савеза удружења бораца Србије (1990-1999), у просторијама ваљевског Удружења бораца, посетио je Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин. Епископ је поздравио борце радосним божићним поздравом и упутио им речи духовног окрепљења. Представници удружења су замолили Епископа да посредује код локалних власти и државног врха у организовању састанка на коме би се разговарало о њиховим захтевима. Борци у штрајку изразили су неизмерну захвалност надлежном архијереју за изузетно разумевање и очинску бригу исказану овом посетом.

Руководство Савеза удружења бораца Србије (1990-1999) већ трећи дан штрајкује глађу у просторијама Удружења бораца у Ваљеву јер, упркос пресудама домаћих и међународног суда, борци широм Србије не могу да остваре право на исплату ратних дневница. Затим, деца погинулих бораца немају никакву могућност запослења, иако факултетски образована. Многи инвалиди ратова немају решена стамбена питања, а захваљујући донацијама јапанске владе има слободних станова. Најважнији разлог овог очајничког потеза, према речима председника ваљевског Удружења бораца Љубомира Брадића, јесте чињеница да болесни борци немају здравствене легитимације и не могу да се лече, а болести од којих болују су им наметнуте учешћем у ратовима. Поражавајуће је и то, каже Брадић, што се борцима годинама пишу разне кривичне пријаве и што их држава третира као грађане „другог реда“ те да се више мари за бубамаре, псе луталице, сексуалне мањине...

- Овај штрајк није политички, нити иједна странка стоји иза њега. Он је производ наше личне одлуке и најавили смо га пре безмало три месеца. Августа 2012. године, упутили смо писмо председнику Србије Томиславу Николићу са жељом да нас прими, будући да је у предизборној кампањи обећао да ће решавати проблеме борачке популације. До данас, нема одјека. Овде су председници локалних удружења бораца: Миодраг Богдановић (Ивањица), Небојша Миленковић (Власотинце), Велимир Милошевић (Крушевац), Звонимир Стојановић (Лесковац), Родољуб Вуковић (Ниш)... Многи од њих су чланови руководства савезне организације, која окупља 108 хиљада људи. Одлучили смо да штрајкујемо „до краја“, уморни од изневерених обећења. Од представника локалне власти, посетили су нас члан Градског већа Марко Живановић и помоћник градоначелника Драгољуб Крстић, као и бивши народни посланици Милан Нинић и Александар Стефановић. Надамо се реакцијама државних власти. О свему смо спремни да преговарамо, изузев о здравственим легитимацијама. То изричито захтевамо јер то није никакав трошак за државу, а борци једноставно морају да се лече - нагласио је председник локалног Удружења бораца Љубомир Брадић.

Сви борци су верујући људи и велико поверење имају у Српску Православну Цркву. Владика Милутин, као искрени и посвећени пастир, увек је уз верни народ своје епархије и борци су му бескрајно захвални на времену које је посветио њиховим проблемима.

- Вапај ових људи треба да чује држава, али и сви ми Хришћани. Штрајк глађу угрожава људско здравље, које је дар од Бога, и према њему нико не сме да остане равнодушан. Као владика, дужан сам да појасним и подсетим на учење Цркве о узвишености човекове личности са чијим се здрављем не сме играти. Нисам дошао да вас убеђујем, не дај Боже! Тек да мало пробудимо савест друштва. Јер, оно што сте ви учинили, није нико од нас ко није био у рату. Господ Христос каже: “од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје” (Јн. 15, 13). Ви сте бранили српску земљу, породицу и слободу коју сви ми уживамо. Многи ваши ратни другови су живот свој дали за ове вечне врредности. Немојте ми замерити, не инсистирам, али најсрећнији бих био када бисте прекинули штрајк глађу јер то је лоше по ваше здравље. Поштујем вашу вољу, али као епископ то морам да кажем. Епископска је дужност да се стара о духовним и другим потребама своје духовне деце, навео је Владика Милутин.

Из љубави према Владици Милутину, председник ваљевског Удружења бораца Љубомир Брадић обећао је да ће прекинути штрајк. Његови саборци, уз сво уважавање Владике Милутина, остали су при ранијој одлуци неузимања хране, уз обећање да ће прекинути штрајк глађу уколико дође до састанка са представницима државног врха. Узимајући благослов, борци су захвалили Владици Милутину на свему што је спреман да учини за њих, дирнути пажњом коју им је својим доласком указао.
Ј. Ј.






Епархија Ваљевска

Нема коментара:

Постави коментар