четвртак, 23. јануар 2014.

Бомбардовали нас, а данас ратујемо за њих

Бомбардовали нас, а данас ратујемо за њих
Љубиша Диковић (Фото: Новости)
Београд – Земље Европске уније – Белгија, Данска, Француска, Немачка, Италија, Холандија, Португал, Шпанија и Уједињено краљевство, у оквиру НАТО-а, бомбардовале су 1999. године Савезну републику Југославију.
Данас, 15 година касније, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић изјавио је да учешће у операцијама Европске уније за управљање кризама, изградња поверења и јачање војне сарадње у региону остају приоритет Војске Србије и у наредном периоду.
Диковић је током сусрета са председавајућим Војног комитета ЕУ, генералом Патриком де Русијеом истакао важност прве међувладине конференције Србија – ЕУ са аспекта приступања Србије Унији.
Он је изразио уверење да Војни комитет ЕУ у потпуности може помоћи идентификацији области у којима Војска Србије може пружити допринос у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике, саопштено је из Министарства одбране Србије. Генерал Де Русије позитивно је оценио ангажовање припадника Војске Србије у операцијама ЕУ за управљање кризама.
Обострано је закључено да ће посета генерала Диковића Војном комитету ЕУ, која је планирана за новембар, допринети унапређењу међусобне сарадње. Диковић је учествовао на састанку Војног комитета евроатлантског партнерства, који је, на нивоу начелника генералштабова оружаних снага земаља чланица НАТО и програма Партнерство за мир, одржан данас у Бриселу.
На састанку се разговарало о главним ефектима имплементације нове структуре војне сарадње на партнерству и безбедносним питањима у поморском, ваздушном и копненом окружењу.
Нова структура војне сарадње ојачана је додатним позицијама, посебно у командама на оперативном нивоу, чиме су створени услови за унапређење свеукупне ефикасности и квалитета подршке партнерским државама у имплементацији практичне војне сарадње.
ФоНет - Васељенска

Нема коментара:

Постави коментар