уторак, 12. март 2013.

„Ноћни вукови“ из Србије и Русије ће обележити победу код Стаљинграда

12.03.2013. - Србија плаћајући за чланство у Европској унији издаје своје хероје

На овогодишњем великом окупљању мотоциклиста које ће бити одржано у част седам деценија од победе код Стаљинграда у Другом светском рату, пред очекиваних више стотина хиљада посетилаца наступиће и популарне музичке групе из Србије „Рибља чорба“ и „Легенде“, а организатор овог мега спектакла ће бити мотоциклистички клуб „Ноћни вукови“, који своје огранке и чланове има и широм Балкана, па тако и у Србији. Погледајмо стога ко су они и каквим принципима се руководе.


Славни руски мото-клуб „Ноћни вукови“ је настао у Москви пре двадесет година, а данас имају своје подружнице, поред Русије, и у Украјини, Белорусији, Србији, Македонији, Румунији, Летонији, Бугарској, Републици Српској и ускоро у Црној Гори, односно пре свега у словенским, а нарочито православним земљама, с обзиром да, како истичу њихови српски чланови, суштина је у томе да су сви они окренути на Исток, јер тамо имају браћу са којима деле исту веру, традицију и историју.



У Србији су „Ноћни вукови“ постали познати широј јавности приликом посете Београду руског председника Путина, који је такође њихов истакнути члан и поштовалац, а више пута је и лично предводио њихову колону мотоциклиста. Он је тада са посебним поштовањем примио српске чланове клуба, а своју импресионираност са њима је Путин изразио и тако што их је после тога више пута помињао у руским медијима, чак и у новогодишњем интервјуу или приликом сусрета са чувеном менекенком Наоми Кембел.

Међутим, оно што „Ноћне вукове“ разликује од многих наизглед сличних љубитеља вожње на моћним машинама, то су духовне вредности и морални принципи који их спајају. Како је рекао њихов најистакнутији руски члан, главни циљ „Вукова“ је „промовисање јединства Русије и братства наших вештачки подељених словенских народа“. По његовим речима, мотоциклисти поштују и чувају све што је везано за националну свест, православље и патриотизам, а међу њима нема насилника, криминалаца, наркомана, нити дилера. Он је још истакао да им је „српска тема нарочито блиска, па су зато недавни мотоциклистички спектакли у Севастопољу и Новоросијску били посвећени Србима“.



Како се пре неколико година дословно изразио лидер руских „Ноћних вукова“, „немогуће је замислити веће понижење од тога што српска влада плаћајући за чланство у Европској унији, издаје своје хероје, даје последњу земљу на Косову и поред тога организује међународну геј параду“. Уз то, он сматра да сви словенски и православни народи морају да се држе заједно, и у томе види једини пут спаса.

Сличног мишљења су и „Ноћни вукови“ у Србији, који кажу да заговарају принципе здравог патриотизма, али да нису од оних који своје родољубље доказују мржњом према било коме, већ поштују друге и очекују да други исто тако поштују православље, словенство и српство.



А будући да имају став да су Срби и Руси један исти народ са два различита имена, вероватно ће се српски музичари из група «Рибља чорба» и «Легенде» осећати као код куће када овог лета у јулу наступе на скупу пред очекиваних 300.000 мотоциклиста на месту одржавања легендарне Стаљинградске битке у данашњем Волгограду, на југу Русије.

А парафразирајући стихове Боре Ђорђевића који гласе «Кажи где је пут до Чачка, где је врела крв јуначка?», вероватно ће се на путевима око Волгограда овог лета уз звукове мотора чути стихови на ужареном сунцу: «Кажи где је пут до хлада, где је пут до Стаљинграда?»

Глас Русије

Нема коментара:

Постави коментар