четвртак, 14. март 2013.

Призрен: Мала Милица учи и у мраку

Породици Ђорђевић из Призрена искључена струја. Седам година мајка Евица не прима накнаду од државе.

МАЛА Милица Ђорђевић (7), једино српско дете у Призрену, од уторка лектиру за први разред чита уз свећу, а домаћи ради у школи - у Храму Светог Ђорђа у којој је једини ђак. Косовска електродистрибуција, због нагомиланог дуга, искључила је струју у стану у коме живи са мајком Евицом.



Да би нам Електродистрибуција укључила струју непоходно је да уплатимо 150 евра, а преостали део дуга бих у наредном периоду плаћала на рате. Ми те паре немамо јер ја као Српкиња не могу да нађем посао у Призрену, а немам никаква примања. Морам да кажем да новац на који имам право јер сам као психолог радила у средњој школи до егзодуса Срба са Косова - и поред обећања премијера, не примам - каже Миличина мајка Евица. Она већ седам година не прима накнаду од државе Србије, а на коју, према закону, има право. Њена Милица одрасла је не само у изолацији већ и у оскудици и страху за голу егзистенцију. Повремено су помоћ добијале од цркве, али највећу од деда Адема Мујовића, старог Призренца који је једини заштитник девојчице и њене мајке, које немају никакву родбину у Призрену.



Рачуне за струју Евица није плаћала од 1999. године и НАТО бомбардовања СР Југославије. Укупан дуг породице Ђорђевић до данас се попео на 759 евра. Парадоксално, једној од ретких српских породица у Призрену је протеклих година помагала социјална служба владе Косова. Ова институција је преузела на себе да плаћа 25 одсто рачуна за струју.


Али од нечега се мора и живети. Евица је упућивала писма на државне адресе у Београду, сваком званичнику који би посетио Призрен и фотографисао се са "јединим српским дететом у царском граду" причала како не прима новчану накнаду која припада српским радницима који су били запослени на Косову... Сви су обећавали. На крају је пре два месеца Евицу у Влади Републике Србије примио премијер Ивица Дачић. Угостио је малу Милицу и обећао да ће овај "неспоразум" брзо бити решен.

- Премијер ми је чврсто, пред надлежним министром просвете Жарком Обрадовићем, обећао да ће они све учинити да добијем оно што ми држава дугује. Али, од тада је прошло више од два месеца, динара нисам добила, а ево искључили су ми струју - жали се Евица Ђорђевић.

У Канцеларији за Косово и Метохију кажу да су упознати са проблемом породице Ђорђевић, и са чињеницом да је Милица Ђорђевић једини српски ђак у Призрену. Тврде да су небројано пута излазили у сусрет девојчици и њеној мајци.

- Обезбедили смо учитеља, просторију у којој девојчица похађа школу, рачунар, уџбенике и више пута материјалну помоћ. Александар Вулин је неколико пута био у Призрену у гостима код мале Милице.

ЈЕДИНИ ЂАК

У ПРИЗРЕНУ, где живи свега двадесетак Срба, прошле године је отворена школа у Храму Светог Ђорђа коју похађа само један ђак. Мала Милица. Учитељ јој је Вуко Даниловић. Професор социологије и филозофије. Дошао је на позив владике Теодосија. Част му је и обавеза што подучава Милицу, увек прича.



У Призрену, од 1999. године није било српске школе. Најближе су у Великој Хочи и Штрпцу, удаљеним по 40 километара од царског града. У Храму Светог Ђорђа за Милицу је опремљена једна учионица и постављена једна школска клупа.




ДАРОВИ "НОВОСТИ"

МИЛИЦА је крајем прошле године била гост у "Новостима". Тада је, захваљујући помоћи пријатеља наше куће, породица Ђорђевић добила 200.000 динара, а Милица много гардеробе и новогодишњих поклона.

Новости

Нема коментара:

Постави коментар