петак, 15. март 2013.

Требињски борци позивају на бојкот филма "Кругови"

Филм “Кругови” приликом свог снимања у Требињу, а ево и данас уочи премијере, изазвао је протест демобилисаних бораца, припадника требињске бригаде Војске РС.



Борци су се данас огласили саопштењем за јавност у коме се наводи да је филм „Кругови“ искориштен за анти–српску пропаганду и анти–требињску причу и позвали на бојкот овог остварења.

- Тешко је повјеровати да данас, готово двије деценије од завршетка одбрамбено-отаџбинског рата, морамо да бранимо част, достојанство, понос и патриотизам српског војника, припадника Требињске бригаде.Оно што посебно истичемо је да нико од 4 хиљаде бораца Требињске бригаде није направио ни најмањи ратни инцидент, који није у складу са Женевском конвенцијом и обичајима рата; нико од припадника Требињске бригаде није био предмет било какве истраге ни Суда БиХ, ни Хашког трибунала.Посебна врлина наших бораца је што су се и према непријатељским војницима односили са респектом и поштовањем. Требиње је једини, или међу ријетким општинама у Босни и Херцеговини, у коме није било сукоба по националној основи.Улични сукоб од прије 20 година у Требињу, у којем је у физичком обрачуну живот изгубио наш суграђанин Срђан Алексић, искориштен је за промоцију једне анти-српске и анти-требињске приче, али и анти-цивилизацијске приче, јер се једна трагична судбина користи за реализацију нечијих неостварених националних жеља, али и за личну корист појединаца. Бројни су примјери гђе су Требињски борци, жртвујући своје животе, спашавали тешко рањене саборце друге националности, али и заробљене и рањене непријатељске војнике.Ако случајно неко оде на ту промоцију, поготово се ово односи на наше младе суграђане, који се нису ни родили тада, треба да знају следеће:

1. Главни јунак у филму, кога глуми Вук Костић, појављује се у српској униформи, што је лаж, јер Срђан Алексић у моменту страдања није био припадник Војске Републике Српске.

2. Српски војници се у филму приказују као пијанци, криминалци и разбојници, што је такође велика лаж. Војници су Ваши очеви, Ваши стричеви, Ваши ујаци, Ваши кумови, Ваше комшије који су у једном тешком времену били и ратници и војници, али прије свега – људи.


Поштујући сваки изгубљени живот у ратном периоду, без обзира како је до тога дошло, Борачка организација Требиња се још једном оглашава, надајући се да ће ова сатанизација српске војске из Требиња престати, да ће престати свакодневно вријеђање родитеља и чланова породице погинулих 260 бораца Требињске бригаде и вријеђање слободарског духа Требиња и Херцеговине –истиче се у саопштењу за јавност Борачке организације Требиње.

Само годину дана прије, уочи посљедњих дана снимања у Требињу одржана је конференција за штампу на којој је Срдан Голубовић реаговао, на такође још једно саопштење борачке организације. Тада су борци били највише борци су највише огорчени на сцене у којима су припадници Војске РС приказани као пијана руља која руши и ломи све пред собом.

Филмски радници у Требињу су били под двоструким обручом. Градска пијаца у центру града неколико дана је блокирана за потребе снимања филма а све је окружено припадницима обезбјеђења. Сличан декор је владао и у насељу Мокри долови које је било готово блокирано за потребе снимања филма. Опет незванично сазнајемо да је било проблема и око снимања неких сцена у Гацку. Цијели пројекат био је тада обавијен поприличним велом мистерије.Поређења ради, када је у требињу сниман филм „Рањени орао“ многобројна глумачка и пратећа екипа није имала ни један једини проблем код снимања. Бројне сцене снимане су, готово „из прве“ , без „жуте траке“ која обезбјеђује мјесто снимања. Тада није било ни полиције ни припадника обезбјеђења. Тада су на екипу филма „Кругови“ посебно огорчени новинари и фоторепортери. Фоторепортерима је забрањен приступ и онемогућено било какво фотографисање а информације о снимању добијају се на кашичицу и увијек из незваничних извора.

Ипак, сачекајмо премијеру???

Ратомир Мијановић – Моја Херцеговина


1 коментар:

  1. Анониман15. март 2013. 20:16

    OVAAJ FILM CE DOBITI SIGURNO MEDJUNARODNU NAGRADU NA NEKOM FESTIVALU..SVE STO JE ANTI SRPSKO I ANTI HRICANSKO JE DOBRO I BICE NAGRADJENO..ISTO KAO FILM PARADA..GADE MI SE GLUMCI KOJI GLUME U TOM FILMU..JA VOLIM LOVU AL NE BIH PRODAO ZEMLJU I CAST KO ONI..VISE VREDI OBRAZ NEGO HONORAR I NAGRADA..POZZ IZ KRALJEVA.

    ОдговориИзбриши