петак, 15. март 2013.

Бесмртни Херој - Пуковник Миленко Павловић

Бесмртни Херој - Пуковник Миленко Павловић

Миленко је рођен у породици Милорада и Радмиле Павловић, у селу Горњем Црниљеву 1959. године. Прва 4 разреда основне школе завршио је у родном месту, а следећа 4 у Осечини. Средњу војну школу је завршио у Мостару. Иако је најпре одбацио ту могућност, касније се ипак одлучио за професију војног пилота и наставио школовање као питомац Ваздухопловне војне академије у Подгорици, Пули и Задру. Од 1982. године службовао је у Батајници. Два пута ванредно је унапређиван: у мајорски и чин потпуковника.

Бомбардовање Савезне Републике Југославије затекла га је на дужности команданта 204. ловачког пука, чије је седиште било измештено у Стару Пазову. Летачка техника је била на изузетно слабом нивоу одржавања и несигурна. До тог 4. маја неколико авиона је изгубљено услед разних кварова који су се обично дешавали непосредно по узлетању.

Тог 4. маја 1999. око 12 часова примећена је већа група НАТО авиона која је дејствовала у правцу Ваљева, углавном на фабрику муниције Крушик, као и на војна складишта у селу Причевић. Команду да полети добио је један од млађих официра. Међутим, потпуковник Павловић је телефонском везом наредио да се позвани пилот задржи и уместо њега је он полетео ка Ваљеву са својим авионом МиГ-29, № 18109. Убрзо се нашао над Ваљевом, међутим, после самог узлетања му се покварио генератор наизменичне струје тако да је остао без радара.

Павловић се упустио у неравноправну битку против 16 НАТО авиона, успео да их збуни и чак натера у бекство смелим наступањем али је, нажалост, убрзо, око 12:45, био погођен са три ракете, испаљене од стране холандских пилота са авиона F-16 фајтинг фалкон који су били западно од Тузле те их он није ни приметио. Погинуо је још у ваздуху. Последње речи су му биле: „Имају ме!“

Остаци његовог авиона пали су у село Петница. Сахрањен је 6. маја 1999. на Бежанијском гробљу. Иза себе је оставио супругу Славицу, и синове Срђана и Немању. Одликован је постхумно Орденом за храброст и Златном летачком значком.


Никада Није проглашен за хероја.

У родном селу Миленка Павловића, Горњем Црниљеву, направљен је спомен комплекс који обухвата:

 1.Спомен чесму са плочама пилоту Павловићу и мајору Александру Стефановићу (погинулом 1991. код Товарника) као и војницима изгинулим у ратовима за ослобођење 1912. - 1918. На спомен чесми се налази крило са авиона МиГ-29 пилота Павловића
2.Ловачки спомен-дом Миленко Павловић Пилот
3.Авион типа Супер Галеб
4.Топ са Цера, могући учесник Церске битке




Државна срамота

Од породице пилота пуковника Миленка Павловица држава је затражила да врати триста хиљада нематеријалне штете. Затражили су кусур од смрти. Од крварине. Врховни суд је проценио да је његова смрт преплаћена.
Одлуком Врховног суда Србије, износ од 500 000 динара који је припао сину Срђану, умањен је на 450 000 динара. Његов брат Немања, од 600 000 треба да врати 150 000, а одштета која је припала родитељима Милораду и Радмили, је умањена на 350 000.




8 коментара:

  1. U SJECANJE NA LIK I DJELA VELIKOG HEROJA!

    ОдговориИзбриши
  2. Вечна јапамет хероју.
    Није државна срамота већ народна.

    ОдговориИзбриши
  3. Zato se lopovi i IZDAJNICI nafatase....Prokleti bili...

    ОдговориИзбриши
  4. Slava heroju Milenku Pavlovicu! !!!
    Sinovi treba da budu ponosni na svog hrabrog oca! !!!
    Drzava je okupirana sitnim dusama i svi mi osecamo nepravdu manje vise,o tome je suludo i pricati....vreme niko ne moze da nam nadoknadi.

    ОдговориИзбриши
  5. Po meni on po hrabrosti staje rame uz rame sa Milosem Obilicem ... sa tom razlikom sto za Milosa nije dokazano da je stvarna istoriska licnost,nema pisanih podataka o njemu samo narodnih usmenih predanja Milenko Pavlovic je stvaran i zrtvovao se u borbi pred ocima celog jednog grada i cele nacije. Najmanje sto mu dugujemo kao narod ili nacija jeste da ga proglasimo za heroja ili da preimenujemo aerodrom sa kog je poleteo u njegovo ime i njemu u cast. Slava mu

    ОдговориИзбриши
  6. Slava ti i večna hvala...Takvi se više ne rađaju u ovoj....hmm...

    ОдговориИзбриши
  7. Ogorcena sam.ZASTO ?
    Da li je do danas neko podneo predlog da se pukovnik Pavlovic proglasi za heroja?Makar time , Srbija bi mu se delimicno oduzila.Kakvu poruku saljete narodu, sa ovakvim zaostavstinama u smislu vracanja novca i jos uvek nepriznavanja M.P. za narodnog heroja.Ako ON to nije zasluzio, ko je ?Dati zivot za Srbiju i kada ONA to od tebe ne trazi-najvisi moralni cin !

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман4. мај 2015. 15:51

    Zvanican zahtev: Vojnik Otadzbine Milenko Pavlovic da se proglasi za Heroja Serbije

    ОдговориИзбриши