уторак, 19. март 2013.

Хрватски свештеник кољач српске деце "ФРА САТАНА"

Мирослав (познат и као Томислав)
Филиповић - Усташа
фрањевац и католички свештеник
"ФРА САТАНА"

У оквиру почињених злочина, стравично делује прича о покољу деце у основној школи у Дракулићу, почињеном под руководством Томислава Филиповића, фратра самостана у Петрићевцу. Ево шта о томе, позивајући се на бројне архивске податке и изјаве бројних сведока, очевидаца, дословно пише мр Лазар Лукајић:

“Фратар Вјекослав Филиповић, опонашајући Исуса Христа и 12 његових апостола, дошао је у основну школу у Дракулићу и наредио учитељици Добрили Мартиновић да из школске клупе изведе једно српско дете. Не знајући шта ће бити (мислила је да дете треба нешто да рецитује), извела је лепушкасту и уредну Радојку Гламочанин, кћеркицу угледног домаћина Ђуре Гламочанина, који је тада био у заробљеништву у Немачкој. Док је учитељица стајала код прозора, а 12 усташа код врата, фра Филиповић је за катедром прихватио дете, нежно га помиловао, подигао на катедру и – почео натенане да га коље. Док се дечја крв сливала низ катедру, а деца скакала и вриштала од ужаса, фратар се смирено и достојанствено обратио својим усташама речима:


"‘Усташе, ово ја у име Бога покрштавам ове изроде, а од вас тражим да слиједите мој пут. Ја примам ове гријехе на моју душу, а вас ћу исповиједити и ријешити свих гријеха’ “.

После наведеног чина је наредио да се сва деца изведу у школско двориште где је, на утабаном снегу, поставио укруг 12 усташа. Тешко је, заиста веома тешко, наставити даље са описом покоља који је после тога настао. Завршимо стога овај део приче само податком да је на снегу црвене боје од крви, на најбруталнији начин, поклано и масакрирано свих 62 дечака и девојчица. За покољ у Дракулићу усташке власти су наградиле фра Филиповића постављањем за управника логора у Јасеновцу.

За све наведено у књизи “Фратри у усташе кољу”, укључујући и покољ деце, “постоје сведоци и документи”, каже мр Лазар Лукајић. Једно од веродојстојних сведочанстава о покољу у Петрићевачкој жупи, свакако је и Извјештај усташке надзорне службе (УНС) из Бања Луке број 69/42, отпремљен 11. вељаче 1942. године Заповједништву УНС (на руке госп. Еугена Кватерника). Текст Извјештаја који је потписао Велики жупан пуковник Алеман, дословно гласи:

“Једна усташка сатнија бојне под заповједништвом надпоручника Јосипа Мишлова у пратњи жупника фра Вјекослава Филиповића дана 7. вељаче у 4 сата ујутро запосјела рудник Раковац и поубијала крампом 37 радника гркоисточњака. Наставила са убијањем крампом и сјекиром гркоисточњака мушкараца, жена и дјеце у селима Мотике, гдје је убијено 750, Дракулић и Шарговац, гдје је убијено око 1500 особа. Убијање је завршено истог дана око 14 сати. Од тада па све до данас усташе превозе храну, стоку и покућство из кућа побијених у своја складишта. Горњи извјештај точан. Обширан извјештај слиједи”

Усташки чланак на википедији: http://hr.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Filipovi%C4%87

Истина ослобађа


Холокауст о ком се ћути

упозорење: текст је илустрован екстремно мучним фотографијама

Јасеновац је најважнији и најстрашнији логор истребљења који је формирала усташка диктатура. Његов „архитекта", министар унутрашњих послова Андрија Артуковић, признаће да је ту убијено 700.000 интернираних (1).

Логор Јасеновац, 28км од Старе Градишке, припремљен је у мају 1941. У почетку се логор састоји од барака које су подигли сами заробљеници; касније је проширен другим комплексом који се звао „Јасеновац 2". У новембру 1941. изливањем река Саве и Струга потопљена су оба комплекса тако да су заробљеници присиљени да направе трећи; током ових радова око 650 људи, који нису били вични тешком раду, убили су усташки тамничари маљем и сјекиром. Јасеновац се дијели на четири дијела, који су предвиђени за Србе, Јевреје, Хрвате „дисиденте" и номаде; у глобалу има капацитет од 4.000 мјеста. Нови заробљеници стижу непрестано као што је непрекидан и ритам убијања. Сваки дан заробљеници морају да копају нове јаме и да сахрањују нове лешеве; међутим, многи лешеви се бацају у Саву и Струг (2).

Звјерствима која су се примењивала у свим усташким логорима истребљења у Јасеновцу придодаје се ефикасност својствена нацистима. Током јануара и фебруара 1942. у логору се, у ствари, активирају два крематоријума које је пројектовао усташки пуковник Хинко Пићили. Ова постројења раде непрекидно дању и ноћу све до маја (када престају с радом из непознатих разлога), тј. око три мјесеца. У том периоду спаљено је око 15.000 тијела (3).

Извјесно вријеме ђеца остају у баракама заједно с осталим члановима породице. Касније, у децембру 1941, скупљају њих око 400, старосне доби између 4 и 14 година, а заповједник Вјерослав Лубурић наређује да им се даде на располагање једна барака и да их учитељи и професори, одабрани међу заробљеницима, уче да читају, пишу и пјевају. Ова режија присилног учења има један циљ: заповједник логора очекује посјету групе страних новинара и посматрача која ће доћи у пратњи једне хрватске делегације; четири дана након посјете новинара сва ђеца и њихови наставници су масакрирани (4).

У овој групи новинара посматрача која је крајем јануара 1942. прегледала логор Јасеновац налази се и Италијан Алфио Русо, који узалудно покушава да интерниранима постави питања (забрањено им је да одговарају). За ову прилику логор је „очишћен", грозоте прикривене, па ипак италијански новинар биљежи: „Сваки дан улазе нови небројени станари, сваки дан одлазе они који су умрли од бола и мука". Језовита атмосфера овог логора истребљења јасна је италијанском новинару, али измиче секретару ватиканског посланства, дон Ђузепеу Мазућију, као и секретару монсињора Степинца, свештенику Стјепану Лацковићу, а који су били дио делегације коју је у логору примио шеф усташке полиције Еуген Кватерник - Дидо (5).

Дана 19. новембра 1943. око 800 јеврејских интернираца логора Јасеновац укрцани су на шлепове и пребачени на другу обалу Саве, гђе су натерани да ископају јаме: своје гробнице, зато што су их по завршетку ископа усташе умлатиле маљевима. Крајем истог мјесеца нови заповедник логора, Ивица Матковић, подвргама 160 интелектуалаца (углавном учитеља) заточених у логору, једном „експерименту": жели да испита колико времена једно људско биће може да преживи без воде и хране. Многи умиру након првих неколико дана, али четрдесетак „заморчића" успијева да преживи, једући траву, а понекад и месо мртваца (6). На Бадњи дан, ови преживјели, користећи пролом облака, успијевају да пређу жичане препреке логора и да се баце у Саву. Усташки тамничари ваде из ријеке 35 живих и затварају их голе у једну бараку. Температура је минус 30 степени тако да сви умиру од хладноће.

Током зиме 1944-45. ритам смакнућа у логору Јасеновац се убрзава: приближава се крај поглавникове диктатуре, па џелати скраћују вријеме. Током марта и априла 1945. 15.000 нових интернираца бива истребљено одмах по доласку; преживјели логораши присиљени су да копају хиљаде лешева. Послије тога, да би избрисали трагове ужаса, дио логора је запаљен.
Двадесетог априла посљедњи преживјели логора Јасеновац покушавају да побјегну у маси. Највећи дио покошен је митраљеском ватром, успјело је да побегне само њих педесетак. Неколико дана касније усташки стражари минирају и дижу у ваздух последње остатке овог логора истребљења, остављајући рушевине одредима Народноослободилачке војске Југославије.
Први заповједник логора Јасеновац је усташки духовни поглавар Љубо Милош. Године 1948, у затвору у Загребу, Милош ће водити дуге разговоре с енглеским писцем Г. Билајнкином. Испричаће му, између осталога, како су прављени специјални ножеви за брже клање жртава, како су се користили маљеви за убијање мушакраца и жена и како су његови потчињени ходали по тијелима и главама ђеце да би их убили.

Милошев насљедник на мјесту заповједника усташког логора Јасеновац је фрањевачки фратар Мирослав Филиповић Мајсторовић, звани 'фра Сатана', поглавников пријатељ (који ће га наградити чином мајора усташког оружништва). Приликом преузимања заповједништва над овим логором истребљења 'фра Сатана' већ има несумњиву репутацију: овај католички фрањевац био је заповједник једне бригаде Павелићевог Тјелесног здруга, усташког ескадрона смрти, која је октобра 1941. у подручју између Бања Луке и Мотике, масакрирала 4.800 Срба (7), а новембра 1941. у основној школи у Криваји ножевима су искасапили српску православну ђецу (8). У логору се 'фра Сатана' не ограничава на то да заповиједа: и лично убија затворенике. О томе ће сведочити Шиме Риболи, заточеник логора Јасеновац:

"Једноставно је незамисливо да се један фрањевац покаже толико крволочним. Насупрот Матковићу и Милошу, који су својим поступцима откривали духовну подлост, фратар Филиповић је био финог и пријатног држања, осим за вријеме покоља. Тада је постајао невјероватан. Он је у Градини предводио починиоце масовних убистава. Излазио је сваке ноћи да би предводио клање и враћао се у зору с мантијом сасвим крвавом. Нико од убица није посједовао његову издржљивост. Једног дана, док је ручао, обратио му се један усташа и шапнуо му нешто на уво. Усташа се затим упутио ка огради логора и вратио се доводећи једног заточеника. Фратар Филиповић је устао и убио га. Несретник је пао на под. Фратар је поново сјео и мирно завршио оброк пошто је викнуо: 'Доведите укопника!'"
Звјерства која је починио овај крволочни католички свештеник изазвала су протесте упућене примасу Хрватске, монсињору Степинцу. Надбискуп загребачки ће интервенисати прилично касно, 1943, тако што је само суспендовао фратра крволока од вршења духовничке функције, избјегавајући да примени драстичније мјере. Уосталом, ако је Мирослав Филиповић несумњиво један од најжешћих џелата у усташким логорима истребљења, исто тако сигурно није једини католички редовник који је био активан у тим логорима.

О организацији истребљења у логору Јасеновац причаће један од његових највећих твораца, његов бивши заповједник Љубо Милош, у току свједочења које ће дати 9. јуна 1948. пред судом у Загребу:

Српска деца у усташким униформама
Послије стварања логора III - Циглана, почело је пристизање нових група које су биле све бројније и све чешће. На почетку су групе бројале око 300 особа, а касније су се попеле на 500, 1.000 и више, па чак и на 1.500. У изузетним случајевима поједини транспорти су прелазили и ову цифру. Број заточеника, међутим, стално се кретао око 3.000. Шта се дешавало с другима? Морам објаснити да су биле двијие врсте заточеника који су слати у Јасеновац. Они који су имали рјешење били су евидентирани у картотеци логора; они без рјешења нису ни евидентирани. Ових последњих било је далеко више и они су одмах одвођени на ликвидацију. Међу онима који су стизали с рјешењем било је осуђених на затворску казну од шест мјесеци до три године. Они који су имали рјешења на три године у већини случајева су такођер ликвидирани. О томе је постојао договор, тј. била су то Лубурићева наређења: ликвидирати одмах заточенике без рјешења и оне који имају рјешења на три године затвора. Познато ми је да је сваки пут пригодом одласка у Загреб, поради подношења извјешћа, Лубурића примао Павелић и да га је овај о свему информирао. Више пута ми је Лубурић говорио да ништа не ради самовољно него све по наредби претпостављених, тј. по наредби Павелића. Сваки пут када би број заточеника у Јасеновцу прешао утврђену границу, поради доласка нових обвезатно је издавана наредба за смањење тог броја ликвидацијом, при чему су најприје ликвидирани стари, болесни и они који тјелесно нису били способни за рад"

Без преседана у историји
Грозоте усташких логора истребљења изгледа да нису погодиле колективну савјест Хрвата. 31. јула 1966, приликом отварања Маузолеја у спомен жртвама у Јасеновцу, међу присутним представницима власти налази се и предсједник Сабора републике Хрватске, Стево Крајачић. Кад се свечаност завршила, рачунајући да је микрофон искључен, Крајачић је промрмљао, обраћајући се српским борцима: „Овђе смо вас премало побили". Али, микрофони су били укључени и настао је скандал тако да је Крајачић био присиљен да послије неколико дана поднесе оставку.
(1) Ово застрашујуће бројчано признање даће Артуковић 1986, за вријеме процеса вођеног против бившег министра у Загребу. Пошто је послије рата пребегао у Сједињене Државе, Артуковић је 40 година успијевао да избјегне екстрадицију Југославији, коју су САД одобриле тек 1986. Овај џелат је умро у затвору док је процес још био у току.
(2) У логорима је организовано такмичење кољача, које се састојало у томе ко ће најбрже пререзати грло интернирцима специјалним закривљеним ножем који се звао „грависо". Побједник таквих такмичења био је Петар Брзица, ученик фрањевачког сјеменишта у Широком Бријегу и припадник братства Крижара. У ноћи 29. августа 1942. у логору Јасеновац успио је да убије 1.300 особа.
(3) Усташки стражари нису довољни за одржавање страховитог ритма спаљивања. Тако се њима придружује стотињак Рома који су присиљени да се од заточеника претворе у саучеснике кољача с квалификацијом гробари.
(4) О нарочитој свирепости Лубурића према ђеци свједочиће послије рата деветнаестогодишњи усташа Јосо Орешковић, кога су ухапсили партизани: „Лубурић ми је наредио да подигнем десну ногу. Подигао сам је и он ми је испод ње ставио дијете. 'Гази', наредио ми је. Нагазио сам и здробио главу ђетета."
(5) Присуство двојице духовника у делегацији разабире се из извјештаја који је у Берлин послао њемачки амбасадор у Загребу, Зигфрид Каше, 6. фебруара 1942.
(6) Свједоци Никола Кухада, Брајер и Шиме Риболи реферисаће да су присуствовали тим ужасним оброцима, уп.акта у процесу Степинац
(7) У току покоља у Мотики, фратар Мирослав Филиповић убио је ножем ђечака Ђуру Гламочанина и, суочен с ужаснутошћу својих потчињених, духовник је заурлао: „Ја претварам Ђавола у име Бога, слиједите мој примјер!" Ову епизоду помиње чак и Степинчев бранилац Фјорело Кавали, који покољ Срба у Мотики дефинише као „казнену експедицију" која је узрокована нападом Срба на један рудник угља у том подручју, а вођена је „због заштите католичког становништва".
(8) Један очевидац овог покоља ће испричати: „Обучен у фратарску мантију, али са усташком капом на глави, Филиповић је ушао у разред у пратњи неколико усташа. Наредио је учитељици да одвоји православну ђецу од католичке и муслиманске. Учитељица је, не сумњајући ништа, позвала српску ђецу да изађу из клупа. Када су ђеца изашла у ходник фра Филиповић се устремио на ту групу и свима је пререзао грло у присуству друге ђеце која су урлала од страха. Растрганих и крвавих грла и груди ђеца су трчала као луда по ходнику, враћала се у учионицу, урлајући од бола и обузета страхом.

Блог Б92




Wanda B. Schindley Hidden History: The Horror of Jasenovac: http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/jasenovac/wschindley-jasenovac_eng.html

5 коментара:

  1. Анониман19. март 2013. 12:33

    znali su uvek da se proguraju sa pobednicima...

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман19. март 2013. 12:35

    Sta reci, Ta oni su "evropejci", zaista dele tekovine evopske Nemacke i njenih krvoloka II svetskog rata. Ta ista nemacka ih i dalje podrzava i uvodi u evropsku uniju. Sta mi imamo da trazimo u toj EU, nezelim biti slican njima

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман19. март 2013. 14:30

    "Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ne zato sto se niceg ne boje, vec zato sto se niceg ne stide!"
    Jovan Ducic

    ОдговориИзбриши
  4. Ma to su izrodi sve najgore što može biti Hvala Bogu pa sam Srbin!

    ОдговориИзбриши
  5. Mislim da mi Srbi nismo normalni ! Hrvatski Ološ u većini ( čast izuzecima koji su u značajnoj manjini ) i dan danas, jednako kao i pre rata u hrvatskoj devedesetih su u patološkoj mržnji prema Srbima kao da smo mi njih klali u Jasenovcu i ostalim logorima, a ne oni Nas. Neverovatno !!!
    Ali ovde više nije problem ni prokleti ustaša, ni prokleti hrvat, ni prokleti dželat, ni prokleti ludak... već je pre problem u Nama Srbima koji preko pira ovih skotova i izroda prelazimo skoro kao oni sami preko svih leševa nesrećnih ljudi, žena , deceeeeeeeeee !
    Stoji jedno: da sam pripadnik naroda koji u svojoj bližoj ili daljoj istoriji ima šta slično što ima Hrvatska, najmanje što bi mogao je da bi se u b i o od sramote i bede koje su mi svojim jadnim delima podarili umobolni preci !
    Ljudi moji, trpljnen spašen... gubi svaki smisao u odnosima sa kolektivno bolesnom nacijom kao što je Hrvatska. Opet kažem neka mi oproste malobrojni izuzeci. Ubeđen sam da potomci istaknutih ustaša slobodno hodaju po svetu, kao da su ima dedovi vitezovi, a ne najveći izmet koji je moguće i zamisliti.
    Takmičenje u klanju ljudskih bića...?! Pa pitam Vas sve, aman bože mili, kako je moguće da ćutimo o ovim stvarima i da Nam pada napamet da nešto praštamo, nedaj bože zaboravljamo i na taj način stvarno sličimo na komšije koljače - za njih i njihove to nije ništa ?! I da smo kojim slučajem krivi, da nemože više, zverstva koja su nam naneli gube dimenziju kojom mogu da se izmere veličinama i jedinicama svih poznatih i nepoznatih nauka na ovom, i onom svetu. Aman, dva i dva svako zna !
    Nema grešeke; treba ih izbegavati svuda i svagada, na svakom mestu u najširem smislu. Treba ih uvek podsećati na zla koja su činili, kako nikada nebudu u stanju da potisnu sve krike i urlike iz svojih šupljih glava. Treba ih neprekidno držati u jamama da ne zaborave šta su im dragi njihovi sa zadovoljstvom činili . Treba ih u konstanti držati za neprijetelje i to posebno, do god se jednom svi skupa pred celim svetom postide, ograde i osude sve i sva nedela svojih, a nas na kolenima zamole za oproštaj. Čak i tada, od njih se treba kao od ognja čuvati.
    Svakako, najmanje i nabrže što bi bilo moguće, u slavu svih Naših mučenika, je proterati sve njihove firme iz Srbije, sve njihove proizvode, kulturne i estradne predstavnike,... uz obrazloženje da ih ne teramo mi, već njihovi dedovi.
    Na kraju ili na početku:
    Možda i nisam srećan toliko što sam Srbin, koliko sam srećan što nisam Hrvat !

    Pozdrav svim dobrim ljudima ovoga sveta !
    Pozdrav Hristos Vaskrse ! Svim dragim mojim pravoslacima...
    S.Sasa

    ОдговориИзбриши